Recently, I read that people who decorate for Christmas early are happier than those who don’t.

I’m not sure whether those two characteristics reflect a causal or a coincidental link, but that piece of trivia was all the justification I needed to dig my holiday décor out of storage and get busy!

I love to deck the halls, string the lights, hang the stockings and embellish the tree. All while a fire burns on the hearth and carols fill the air.

So that’s on my agenda this week. Could you use a little inspiration to cart your Christmas tree down from the attic or home from the farm?

Then try your hand at this little quiz, which covers all manner of Christmas tree trivia:

1. An acre of Christmas trees provides the daily oxygen requirements for how many people?

a. 8

b. 18

c. 80

d. 180

2. Electric tree lights were first mass produced in 1890. Who came up with the idea?

a. Thomas Edison

b. Mary Stillwell (Edison’s wife)

c. Edward Johnson (Edison’s assistant)

d. William Leslie (Edison’s son)

3. How long does it take the average Christmas tree to mature?

a. 2-3 years

b. 4-6 years

c. 7-10 years

d. 12-15 years

4. Which U.S. president(s) banned having a Christmas tree in the White House?

a. Barack Obama, because it violates separation of church and state

b. Teddy Roosevelt, for environmental reasons

c. James Garfield, because he was allergic to pine

d. All of the above

5. Artificial trees will last for centuries in a landfill. What is their average life expectancy in the home?

a. 6 years

b. 9 years

c. 12 years

d. 15 years

6. Picking a perfect Christmas tree takes skill. Which beloved cartoon character was ostracized for what his friends considered a poor choice?

a. Mickey Mouse

b. Homer Simpson

c. Charlie Brown

d. All of the above

7. Whereas 80% of artificial Christmas trees are manufactured in China, North American real Christmas trees are grown in every state except:

a. New Mexico & Nevada

b. Hawaii

c. New Mexico & New Jersey

d. None of the above (they’re grown in all 50)

8. Who started the National Christmas Tree Lighting Ceremony on the White House lawn?

a. Franklin Pierce in 1856

b. Abraham Lincoln in 1861

c. Calvin Coolidge in 1923

d. John F. Kennedy in 1961

9. What specialty tree was first introduced in 1959?

a. the flocked tree

b. the bottle-brush tree

c. the aluminum tree

d. the fiber-optic tree

10. Which of the following does “The Happiest Christmas Tree” mention being dressed in?

a. shiny bells and blinking lights

b. bows, mistletoe and presents

c. silver tinsel and golden stars

d. sentimental ornaments from days of old

You’ll find the answers at the bottom of this column. But no fair peeking until you’ve given it the old college try!

In the meantime, I hope you will pull out your ornaments, prop up your tree and start decking your own halls. Doing so early may just give you an extra boost of holiday cheer.

Especially if you listen/sing along to a few carols as you work. “Deck the halls with boughs of holly! Fa-la-la-la-la La-la-la-la!”

Jennifer Flanders offers a wide selection of free printable Christmas games and quizzes on her family website. Visit https://www.flandersfamily.info to download yours. Meanwhile, the solutions to the quiz above are as follows: 1-b, 2-c, 3-c, 4-b, 5-a, 6-c, 7-d, 8-c, 9-c, 10-a

Recommended for you

Load comments